عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تأکید کرد: ضرورت توجه بیشتر به گفت‌وگوهای الهیاتی دکتر حبیب الله بابایی نویسنده و پژوهشگر مطالعات تمدنی گفت: در دنیای اسلام، مسئله خشونت جدی شده است، بنابراین باید به گفت‌وگوهای الهیاتی بیش از پیش توجه کنیم. به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به نقل از  روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در ادامه سلسله نشست‌های تخصصی مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نشست تخصصی با محوریت بررسی کتاب «گفتگو؛ مبانی و مهارت‌ها» (5 آذرماه) با حضور حجت‌الاسلام حبیب‌الله بابایی، از اساتید و پژوهشگران برجسته مطالعات تمدنی و جمعی از کارشناسان فرهنگی مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌ها در محل ساختمان شماره 14 این سازمان برگزار شد.

حجت‌الاسلام بابایی  در سخنانی، با اشاره به کتاب «گفتگو؛ مبانی و مهارت‌ها» گفت: این کتاب علاوه‌ بر چیستی گفتگو و مبانی دینی یا معرفت‌شناختی آن، بر مسأله‌های گفتگو، لوازم گفتگو، موارد گفتگو و مهارت‌های گفتگو در سه سطح ملی، منطقه‌ای و جهان تمرکز دارد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: این پژوهش به مشکلات گفتگو در دنیای سرشار از تنوعات دینی، فرهنگی و انسانی عصر حاضر اشاره دارد و معتقد است فقدان گفتگو و دشواری آن بین گونه‌های مختلف اجتماعی، گسست‌های عمیقی بین فرهنگ‌ها و ادیان، شکاف‌های بزرگی بین گذشته و حال و آینده و گسل‌های جدی بین خود و دیگری، به وجود می‌آورد، به‌گونه‌ای که انسجام اجتماعی را با اختلال مواجه کرده و مهم‌تر از همه، عقلانیت مشترک اجتماعی را از بین می‌برد.

وی در ادامه سخنانش، تأکید کرد: یکی از هنرهای گفتگو، خوب شنیدن است و در روایات با عنوان حسن الاستماع (خوب گوش دادن) یاد شده است. 

حجت‌الاسلام بابایی به مهارت گفتگو اشاره کرد و گفت: جامعه به مهارت‌های شناختی و اخلاقی می‌پردازد، ولی ما کمتر در باره مهارت‌های الهیاتی، معنوی، هنری و یا سازمانی توجه می‌کنیم. براین اساس، در این کتاب سعی کرده‌ایم با اساتید مختلف به بررسی این موضوع بپردازیم.

وی تأکید کرد: استاد مطهری در کتاب تعلیم و تربیت در اسلام، برای هر انسانی دو من قائل می‌شوند، «من علوی» و «من سفلی». اگر انسان در جهاد با نفس موفق‌ شود و از مرتبه خود طبیعی‌اش فاصله بگیرد، به خود متعالی‌اش نزدیک‌تر می‌شود و این باعث رقیق‌تر شدن نفس و توسعۀ آن در نسبت با دیگران می‌شود. دور شدن از خود طبیعی، از بین بردن فاصله‌ای است که بین من و دیگران وجود دارد.

این نویسنده مطرح کرد:  مسئله اخوت انسانی یک موضوع دیگر است که در کتاب «گفتگو؛ مبانی و مهارت‌ها» به آن اشاره شده است. آیت‌الله جوادی آملی در برخی آثار خود به موضوع اخوت انسانی و پیامدهای اخلاقی آن در عرصه جهانی اشاره دارند و روایاتی متفاوتی در این زمینه‌ آورده‌اند.

حجت‌الاسلام بابایی افزود: مسئله دیگر، تعارف است. تعارف حاصل از گفتگو،‌ بین تمدن‌ها یا فرهنگ‌ها و ادیان و مذاهب به تدریج تبدیل به یک اصل خواهد شد. ما باید حوصله کنیم تا دیگری را به درستی درک کنیم و عقبه‌های فرهنگی یک متن، یک گفتار، یک بیان، گاه ضرب المثل و ‌... را پیدا کنیم.

وی مسئله تحولات علمی، فکری و فرهنگی را ضروری برشمرد و گفت: امروز گفت‌وگوهای الهیاتی بر سر مسئله‌های دنیوی و مبتلا به جهان اسلام اتفاق نمی‌افتد. در دنیای اسلام، مسئله خشونت جدی شده است، بنابراین باید به گفت‌وگوهای الهیاتی بیش از پیش توجه کنیم.

این استاد دانشگاه مطرح کرد: مسئله مهاجرت از دنیای اسلام به دنیای غیر اسلام موضوعی جدی است که باید به آن پرداخته شود.  همچنین فعال سازی مسئله‌ها و موضوعات راهبردی در گفت‌وگوهای بین الادیانی باید در دستور کار قرار بگیرد. 

در ادامه این نشست، علی اکبر ضیایی، رئیس مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌ها و محمدصادق امینی، کارشناس مطالعات و برنامه ریزی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نکاتی را پیرامون اهمیت برگزاری این سلسله نشست‌ها و معرفی کتاب‌های تخصصی در زمینه گفت‌وگوهای دینی بیان کردند.


این نشست با طرح پرسش و پاسخ میان شرکت‌کنندگان و استاد حاضر در جلسه به پایان رسید.
منبع: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
کلمات کليدي
اخبار پژوهشکده اسلام تمدنی, حجت الاسلام دکتر حبیب الله بابایی
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 194
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما